28 Temmuz 2013 Pazar

İtalya'nın yemek festivalleri



İtalya kelimesi boşu boşuna yemek çağrışımı yapmıyor. Bu hafta sonu için seçtiğim konu İtalya'daki yemek festivalleri. Da Vinci'nin Sofrası kitabında bir bölüm yemek festivallerine ayrılmıştı. Bu listeye biraz daha ekleme yaparak size yazmaya başlıyorum.
Şunu unutumamak gerekiyor, hayatta her konuda hedef koymak. Çoğumuz için gezip görmek gibi basit bir konu için bile. Ben bu festivallerden birine katılmak üzere kendime hedef koydum. Sizin seçiminiz hangisi olacak merak ediyorum :)

Polentonissimo, "tarifler bölümünde daha önce sizlerle polenta tarifi paylaşmıştım" fırtına sırasında bir grup demirciyi polenta ve omlet vererek açlıktan kurtaran Markiz Rovere'nin anısına her yıl 6 Mart'ta, Bormida Manastı'nda kutlanır. Kutlama için dev bir polenta yapılarak üzeri sosis ve salamla kaplanır; yanında da 40 kilo soğanlı omlet yapılır. Her iki yemek de kasabanın merkezindeki meydanda servis edilir.

Aynı tarihe yakın, Borgo Tossignano'da ise yine sosis, kıyma ve parmesan peyniri içeren iki tondan fazla makarnanın sunulduğubir festival yapılır.

 "Festa del Riso" ise her mayıs ayının son Pazar günü, Villimpenta'da gerçekleşiyor. Bu festivalde risotto yerine pilota adı verilen bir cins pilav yapılır.  Pilavın adı, eskiden buğday kabuklarını soyan, pilotata adı verilen kişilerden geliyor. Bu festival pirinç ekimi zamanını kutlamak için gerçekleşir.

Kendi adına bir de facebook sayfası bulunan biraz daha meşhur bir festival, La Sagra dell'Uva... Eylül ve Ekim aylarında bu kutlamanın yapıldığı en ünlü yerlerden biri de Roma yakınlarındaki Marino'dur. Üzüme ve varoluş nedenine adanıyor...
 https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152143202060456.920232.134634215455&type=3

Bir  diğer festival Sardunya Adası'ndaki Quart Sant'Elena'da düzenlenen Sagra dell'Uva. Sadece şarap ve üzüm değil, her yerde yetişen bademden yapılan tatlılar ön planda.

Perugia'daki sekiz günlük festivale konu olan bir başka tatlı ise çikolata. Ekim ayında gerçekleştirilen Eurochocolate, bir milyondan fazla katılımcısı ile ülkenin en büyük festivallerinden birisidir.

Sardunya adası'nda birisi Temmuz, biri de Ağustos olmak üzere iki farklı domates festivali bulunurken, Sicilya'daki festival Mayıs ayında Ragusa'da yapılıyor.

Son olarak, Sicilya'da iki farklı festival: Ekim ayında gerçekleşen Sagra del Pistacchio, fıstık festivali Etna Dağı'na yakın Bronte'de gerçekleşiyor. Festivalde fıstık ile yapılmış dondurmlar, pesto soslar, hatta yeşil Nutella'nın varlığından söz ediliyor :)

Diğer festival ise "Sagra della ricotta e del formaggio", Sicilya'daki en eski festivallerden birisi olduğu belirtiliyor.  Taza ricotta peynirinin kutlaması yapılıyor. Ricotta ile yapılan birçok ürünü tatma şansınız oluyor. Cassata ve Cannoli, çok önemli iki tatlıyı da tadabiliyorsunuz. Tarihi 25 Nisan. Balayında Sicilya'da olduğumuz için müthiş Cannoli'leri yeme şansım olmuştu :)

Hangisini seçtiğimi gelince, Sagra dell'Uva... Hem yemek festivali hem de güzel Sardunya Adası'nı görmeyi tercih ediyorum.

3 yorum:

  1. supeeeerrrrr herkes bunu okulmali

    YanıtlaSil
  2. muhteşem :) hatta birlikte mi gitsek Aylincim, ne süper olur :) bu arada cassata deneyen biri olarak o lezzet, mutlaka ama mutlaka denenmeli diyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Selin'ciğim bence harika olur, bir dahaki buluşmada bu konu masaya yatırılsın! ;) Siz 2014 planlarını bitirmeden :)

    YanıtlaSil